Nástroje pre uľahčenie prístupu

Email: urad@obecolesna.sk

Tel: 0902 244 456

Vyberte váš jazyk

košikár Jozef ŠulekPríchod jari sa už tradične nesie v znamení jarnej únavy. Sme vyčerpaní, spomalení, nič sa nám nechce. To sa však nedá povedať o žiakoch zo ZŠ v Olešnej, ktorí sa rozhodli privítať tohtoročnú jar a pripraviť sa na blížiace sa veľkonočné sviatky.

Na pomoc si zavolali zručných remeselníkov, skúsenú aranžérku kvetín a pozvali tiež svojich kamarátov z partnerskej školy v poľských Katowiciach - Podlesia. Pozvanie prijal aj starosta obce pán Stanislav Novotný. Na úvod sa žiaci predstavili svojim hosťom krátkym kultúrnym programom. Potom sa všetci rozpŕchli do tried, ktoré sa akoby šibnutím čarovného prútika premenili na tvorivé dielne. Žiaci najskôr so zatajeným dychom počúvali a pozorne sledovali prácu rúk šikovných "pánov majstrov", ktorí im ukázali, ako sa vyrábajú píšťalky, pletú korbáče, košíky, drôtujú a háčkujú kraslice a aranžujú kvety.
Potom sa realizovali samotné deti, pod rukami ktorých rástli hotové umelecké diela. Tým najmenším radosťou žiarili očká, keď si sami urobili peknú jarnú kytičku. Dievčatá si zasa pripravili krásne drôtované či háčkované kraslice pre svojich kúpačov a chlapcom sa zračil na tvárach šibalský úsmev, keď si vlastnoručne uplietli korbáč. Celá škola dýchala atmosférou blížiacej sa jari.

Deň s priateľmi z Poľska sa niesol aj v ducu športového zápolenia v stolnom tenise a bol zavŕšený florbalovým turnajom. Ďeň plný aktivít sa vydaril. Každý si domov odnášal kúsok jari. Poďakovanie preto patrí výrobcovi tradičných ľudových nástrojov - p. Bartolomejovi Gernátovi, drotárke - Mgr. Ľubici Kullovej, košikárovi - p. Jozefovi Šulekovi, p. kvetinárke - aranžérke Kataríne Smrečkovej a za háčkovanie kraslíc - p. Veronike Šulekovej, s pomocou ktorých žiaci v Olešnej kráľovsky privítali jar.

{backbutton}

region kysucezmosmojekysuce olesnarrakysucelogo zsk